listed residential dwelling Harlingen

2015

With beautiful views of the Zuiderhaven – the tidal harbor for commercial and private sailing ships, this listed dwelling sits on a exquisite location. For a private client in Harlingen, a design has been made to renovate and modernize it. The property has a number of historical features which have been restored, such as the vestibule, the en suite and an old bedside. However, the property was divided into two units decades ago. The first floor contained an independent house while the ground floor was used as a separate business. Many of the associated changes have been undone with this renovation. The ground floor with a very impressive free height of 4 meters was originally connected to the first floor with a staircase as steep as a ladder. The upper floors themselves had only a free height of 2.20 meters, partially under a pitched roof.

The limited free height combined with an enclosed depth of the building of 13 meter resulted in an uncomfortable spatial quality. The first floor is largely opened up to create more space for daily use by taking space from the attic. In addition, the newly designed staircase has been the motivation to provide the home with a plethora of natural light right in the center of the house. Nevertheless, there was still limited space for the new staircase without affecting the historical wooden beam structure. Therefore, J1 has designed a staircase that is comfortable in use with a relatively steep incline. The staircase is designed as a winder stairs including a quarter turn. The ideal run was determined and all treads are slightly skewed to provide an ideal run.